De ouwen van deze tijd

Ik vind naar de kapper gaan best leuk. En vorige week was het weer zover. Maar … deze keer was mijn trip naar de haarstylist een bron van ergernis. Neen, mijn kapster voorzag mijn haardos niet per ongeluk van een blits fluorescerend kleurtje en ze liet mijn haar ook niet te lang drogen onder zo’n fancy drogeluchtblaasmachine. Ze had zelfs geen enkel aandeel in mijn frustratie. De andere klanten in het kapsalon waren de oorzaak.

Te zot voor woorden

Allemaal dames van middelbare leeftijd – of iets daarboven – die mijn hartslag de hoogte injoegen. De reden? Iedereen, maar dan ook werkelijk iedereen, zat lustig te tokkelen op zijn telefoon. En dat in een plek die de bakermat van de geanimeerde gesprekken en sappige roddels zou moeten zijn. Te zot voor woorden. Ik begrijp dat je soms gewoon eens behoefte hebt om eens rustig op jezelf te zijn en te Facebooken, maar iemand begroeten is toch wel het minste, niet?

Een woordje wisselen

Wat ik zag, vond ik bijzonder frappant. Ik hoor vaak zeggen dat de jeugd van tegenwoordig verslaafd is aan mobiele apparaten en de vaardigheid niet meer heeft om een goed gesprek te voeren. De jeugd van tegenwoordig? De volgende keer dat ik iemand dat hoor zeggen, weet ik niet of ik mij kan beheersen. Ik reageer nogal eens impulsief, weet je wel. Het zijn evenzeer de ouwen van tegenwoordig hoor! Mijn oplossing? Handelaars die het wachtwoord van hun wifinetwerk veranderen in: ‘Praat met mij’.

Limburgse hartelijkheid

Iedereen heeft de mond vol van hoe horizonverruimend het internet is. Akkoord, het internet is een informatiebron die zijn gelijke niet kent. Maar in sociaal opzicht is het allesbehalve horizonverruimend. Wanneer je buiten je comfortzone treedt en met mensen spreekt, dán verruim je je denken en doen. De mobiele telefoons bedreigen zelfs onze kenmerkende Limburgse gezelligheid. We spreken almaar minder met elkaar en zeker niet met vreemden. Vandaar mijn oproep. Praat met je buren. Knoop een gesprek aan met de andere mensen in de wachtkamer bij de tandarts. En zeg spontaan goedemorgen tegen die onbekende in de lift. Wie weet is dat het begin van een interessant professioneel contact, een mooie vriendschap elkaar en zeker niet met vreemden. Vandaar mijn oproep. Praat met je buren. Knoop een gesprek aan met de andere mensen of dé amoureuze ontmoeting van je leven. Doen!