Een freelancer is goud waard

Een tijdje geleden was ik op een netwerkevent. En zoals dat dan gaat, sprak ik met collega-ondernemers over de mooie en minder mooie kanten van een eigen zaak. Groei en groeipijnen zijn thema’s die vaak terugkomen. Zo ook op die bewuste dinsdagavond in maart. Ik vertelde dat ik ons team heb versterkt met een nieuwe medewerker en dat die het heel goed doet. De reactie van een van mijn gesprekspartners? “Fijn, dat is weer een freelancer uitgespaard, want dat is toch altijd heel wat gedoe.” Ik fronste mijn wenkbrauwen, want mijn ervaring met freelancers is heel anders. Voor mij is en blijft een freelancer goud waard.

Deel van het team

Met Tim, een van onze freelancetrainers, werk ik al jaren samen en ik kan alleen maar lovend over hem zijn. Hij is heel loyaal en presenteert zich aan de buitenwereld als een volwaardig lid van het BestBuro-team. Wat hij voor mij ook is. Dankzij onze duidelijke branding, missie en visie weet hij waar BestBuro voor staat en kan hij die boodschap heel gemakkelijk uitdragen naar onze klanten. Zelf vind ik samenwerken met freelancers vaak letterlijk en figuurlijk verrijkend. Je leert van elkaar en kunt elkaar klanten aanreiken voor expertises die je niet gemeenschappelijk hebt. Zo zal ik TMS Services, het bedrijf van Tim, ook altijd aanbevelen aan klanten die Office 365 willen implementeren of een projectmanager nodig hebben voor grote IT-projecten. Zelfs Azadro, de B&B die Tim runt in zijn vrije tijd, geef ik aan mijn netwerk regelmatig mee als tip.

Goede afspraken

Mensen vragen mij weleens of ik niet bang ben dat mijn freelancers met mijn kennis gaan lopen en op termijn misschien concurrenten worden. Het korte antwoord? Neen. Omdat het origineel volgens mij altijd beter is dan de kopie. En net omdat wij origineel zijn, zullen wij altijd een stapje voor blijven. Bovendien heb je ook geen enkele garantie dat je vaste medewerkers geen eigen zaak zullen oprichten. Het is dus nutteloos om je daarover zorgen te maken. Goede afspraken maken goede vrienden.