Over Microsoft-softwareopleidingen en … honden

Mensen die mij kennen weten het al lang: ik heb het voor honden. Vorig jaar ben ik met mijn Duitse herder Nebel gestart met IPO, een hondensport die draait rond speuren, gehoorzamen en pakwerk. De reden was simpel: mijn werk. Ik heb een fantastische job met maar één groot nadeel: ik zit altijd binnen. Want of ik nu Microsoft-softwareopleidingen geef, of bezig ben met data te analyseren of digitale processen te optimaliseren, ik bevind mij altijd tussen vier muren. Een buitenactiviteit met mijn hond was dus ideaal. Ik ben een controlefreak die alles geautomatiseerd krijgt. Hoe moeilijk kon het dus zijn om een hond af te richten …

Omgekeerde logica

In het begin lukte het niet zo goed. De reden? Ik was mezelf. Wanneer Nebel van mij wegliep, ging ik erachteraan. Liep er iets niet zoals het moest? Dan werd ik kwaad. Tot ik ontdekte dat niet mijn hond, maar ik moest leren. Ik moest mij aanpassen aan mijn hond en niet omgekeerd. Liep ze weg? Dan wandelde ik ostentatief de andere richting uit. Deed ze iets verkeerds? Dan bleef ik rustig en probeerde ik met veel enthousiasme opnieuw. Wat logisch was, werd onlogisch en omgekeerd. Zodra ik niets meer als vanzelfsprekend beschouwde, gingen Nebel en ik er met sprongen op vooruit.

Geen computerlessen

Toen ik erover nadacht, besefte ik dat mijn nieuwe inzicht en manier van werken ook professioneel een meerwaarde voor mij kon betekenen. Ik ken van alle Microsoft-softwarepakketten de knopjes en functionaliteiten uit mijn hoofd, maar de mensen die een opleiding volgen bij BestBuro, kennen die nog niet. Ik geef al zo lang softwareopleidingen, maar kan pas na deze ervaring met Nebel echt goed benoemen wat ik doe: ik werk met de mensen die met de softwareprogramma’s werken, niet met de softwareprogramma’s zelf. BestBuro geeft geen computerlessen, maar leert mensen efficiënter werken met die software die ze nodig hebben. Ik weet zeker dat ik door deze ervaring een andere trainer zal worden. Want ik zal cursisten met nog meer begrip en inlevingsvermogen benaderen. Het softwareprogramma en de computer staan niet langer centraal in de opleiding, wel de kennis en de aanpak van de deelnemers.

De moeite waard

Trouwens, het loont de moeite om eens naar zo’n IPO-training te gaan kijken. Die onvoorwaardelijke liefde tussen hond en begeleider, en de ambitie om samen een doel te bereiken, is echt mooi om te zien. Hondensport is voor mij de perfecte uitlaatklep. Wie weet ook voor jou? Probeer het zou ik zeggen!