Quit copy/paste?!

Een van de meest gebruikte functionaliteiten in de Microsoft Office-programma’s is copy/paste. Een heel handige optie waarmee u aardig wat tijd bespaart. Hebt u dezelfde tekst nodig in verschillende bedrijfsdocumenten of wilt u uw communicatie met bedrijfseigen afbeeldingen personaliseren? Geen probleem … gewoon even kopiëren en plakken.

Helaas is deze handige en populaire combinatie van toetsen ook – en volledig terecht – de oorzaak van veel frustratie bij spitsvondige ondernemers, creatieve geesten en gepassioneerde professionals.

Frustratie alom

Ik ken verschillende collega-ondernemers die hebben moeten vaststellen dat anderen zonder schroom hun teksten of afbeeldingen kopiëren. Ook bij BestBuro hebben we mogen ervaren dat dit soort kopieergedrag – dat weliswaar een groot compliment is –bijzonder onaangenaam voelt.

Toenemende populariteit

Ik merk dat de sneltoetsencombinaties ctrl + c en ctrl + v almaar meer en almaar minder bewust gebruikt worden. Iedereen kopieert lustig van het internet zonder zich af te vragen of er geen auteursrechten rusten op teksten of afbeeldingen. Een betreurenswaardige evolutie die we echt een halt moeten toeroepen! Van mij mogen ze die functionaliteiten bij Microsoft dan ook gerust verwijderen. De voordelen wegen niet meer op tegen de nadelen.

Logica voor gevorderden

Wist u trouwens dat de sneltoetsencombinatie ctrl + v om te plakken het resultaat is van een sterk staaltje logica? Dat zit zo. Een van de eerste sneltoetsen was ctrl + p. Ctrl staat voor commando en p voor print. Met ctrl + p geeft u dus de opdracht om een document te printen. 

Het gevolg? Toen later een sneltoetsencombinatie gevonden moest worden voor plakken (paste) was de p al bezet. Omdat op azerty- én qwertytoetsenborden de x, c, en v naast elkaar staan, werd er gekozen voor ctrl + v. Zo hoefden gebruikers niet lang te zoeken om hun gekopieerde tekst of afbeelding te plakken.

Trouwens, ook ctrl + x is het resultaat van logisch denkwerk. Die combinatie van sneltoetsen betekent knippen. En zeg nu zelf, er is toch geen letter die meer aan een schaar doet denken dan de x.  

Met respect

Microsoft-programma’s zitten vol sneltoetsencombinaties. Ga dus gerust eens op avontuur! Maar … heb daarbij altijd respect voor de inspanningen en de creativiteit van anderen.

 

Digitale groeten

Elke