To webinar or not to webinar?

Digitale leerplatformen, vlogs, webinars ... kennisverwerving is in 2016 meer dan ooit een onlinegebeuren. En dat is een interessante vaststelling. Zeker voor een bedrijf zoals BestBuro, want – laat me maar een open deur intrappen – ik ben natuurlijk een ongelofelijke fan van alles wat van dichtbij of veraf met een computer te maken heeft. Je zou voor die trend vanuit het BestBuro-kamp dus applaus vanop alle banken verwachten. En toch hoor je op dit moment maar een licht handgeklap. De reden? Er woedt een tweestrijd in mij en die luidt: to webinar or not to webinar?

Over voor- en nadelen van een softwareopleiding online

Een wereldberoemde Nederlandse voetballer zei ooit: “Elk nadeel heb z’n voordeel!” En hoewel zijn kennis van grammatica best een upgrade kon gebruiken: zijn uitspraak klopt! In die mate zelfs, dat ik de redenering wil omdraaien. Webinars hebben onmiskenbare voordelen. Je moet je niet verplaatsen, je verliest geen kostbare tijd en je volgt ze wanneer het je uitkomt (live webinar-sessies worden altijd opgenomen en toegankelijk gesteld). Maar webinars hebben ook nadelen, zeker in vergelijking met face-to-faceopleidingen. Ze zijn onpersoonlijker, nodigen minder uit om vragen te stellen (zelfs met een chatfunctie). Bovendien is de kans op afleiding groter, omdat je toegang hebt tot je e-mails en mobiele telefoon. De vraag blijft dus: “Moet je als bedrijf mee op de webinartrein springen?”

Zeg het me

In de opleidingen van BestBuro staan een persoonlijke aanpak en maatwerk centraal. Wij hanteren een hands-on benadering waarin er tijd en ruimte is om in te gaan op de individuele vragen en behoeften van de cursisten. Is mijn vrees dan gegrond dat een webinar die persoonlijke touch tenietdoet? Bieden wij onze klanten een meerwaarde door webinars te organiseren of is dat een synoniem voor een minder efficiënte training? Of ligt de sleutel op het succes van webinars in de handen van de persoon die ze volgt? Ik zou graag weten hoe jij daarover denkt. Daarom nodig ik je uit om op de BestBuro-Facebookpagina je mening kenbaar te maken. Ik ben echt benieuwd naar jouw visie. Help mij om de knoop door te hakken. Bedankt!