Moeilijk gaat toch ook?

Met 2016 begon er een nieuw jaar vol goede voornemens, maar dat betekent niet dat we onze oude gewoontes overboord hebben gegooid. Toch niet als het gaat over hoe we werken met Outlook. Dat merk ik helaas nog elke dag. Wat ik daarmee bedoel? Wel, Outlook is zo’n handige tool met zoveel potentieel dat hij voor iedereen een persoonlijke assistent is. Zou kunnen zijn, moet ik eigenlijk zeggen. Want om een of andere onverklaarbare reden blijft iedereen vasthouden aan zijn oude werkwijze en weigeren we digitaal anders te gaan denken. Mappen beleven in 2016 bijvoorbeeld nog altijd hoogdagen. Onbegrijpelijk wanneer je weet dat je uren per week kunt besparen wanneer je anders met Outlook werkt en eens de moeite doet om de mogelijkheden te ontdekken. Maar waarom zou je het jezelf gemakkelijk maken als het ook moeilijk kan? ;-)

Is dat nog nodig?

Ik krijg soms de vraag van vijftigers of het nog wel nodig is dat ze die nieuwe functionaliteiten leren kennen en gebruiken, en zich een andere werkwijze eigen maken. Biedt dat een meerwaarde? Laat ik het zo stellen. Als je dertig jaar geleden je rijbewijs hebt gehaald, dan kun je vandaag nog altijd met de auto rijden. Je zult zelfs raken waar je wilt zijn. Maar als je in je nieuwe auto niet op het knopje van de airco drukt – wat dertig jaar geleden niet bestond – dan zul je in de zomer serieus zitten zweten. Raak je nog op je bestemming? Ja, maar niet op de meest comfortabele en efficiënte manier. Met Outlook is het net zo.   

Depressieve patiënt

Mocht Outlook een persoon zijn, dan zou hij een depressie hebben. De reden? We benutten nauwelijks de helft van zijn potentieel. Het is alsof we een chef in de keuken hebben staan, en toch zelf het hoofdgerecht gaan bereiden. We zullen op het einde van de avond wel gegeten hebben, maar zijn inefficiënt geweest en zitten met een gefrustreerde chef. Met Outlook is dat niet anders. Overloop deze vraagjes maar eens voor jezelf:

  • Werk je met taken?
  • Doe je aan maploos e-mailbeheer?
  • Ga je ’s avonds naar huis en laat je jouw inbox leeg achter?

Antwoord je drie keer ‘ja’? Dan behoor jij tot een minderheid van de Outlook-gebruikers. Jammer dat jullie niet met meer zijn!

Vrienden voor het leven

Dus vandaar mijn warme oproep. Doe jezelf een plezier en leer Outlook eens wat beter kennen. Je zult zien dat hij een vrijgevige vriend is die je heel wat tijd zal doen besparen. Ik draag zelf graag mijn steentje bij door inspiratiesessies over Outlook te geven. Doe je de moeite om het vriendschapsverzoek van Outlook te aanvaarden? Dan heb je er een vriend bij voor het leven. Prettige kennismaking!
Bekijk hier al onze opleidingen over Microsoft Outlook »